Select Page

Més de deu mil infants i joves de menys de divuit anys són espectadors i part del projecte Girona Internacional Film Festival, GIFF, perquè visionen les pel·lícules de la secció infantil i juvenil, deliberen en grups petits i decideixen quins autors s’enduran el Trofeu de Girona.

 

La secció infantil i juvenil  està programada per un grup de quinze professionals de l’ensenyament i moderada per cinc-cents professors que desenvolupen un projecte pedagògic exemplar i de grans dimensions. Aquesta secció satisfà l’objectiu: dotar de criteri a les persones més vulnerables, els infants i joves, que reben la major part de la formació a través d’imatges animades. L’entreteniment de l’estudiant també es basa en la imatge animada.

La responsabilitat de l’infant-jove per decidir quin cineasta s’endú el trofeu cap al seu país, aguditza el seu criteri i desenvolupa la seva atenció, ara enfocada en tots els detalls de la pel·lícula. Després, entre els seus companys, amb arguments compromesos cap a un veredicte just. La naturalesa de l’infant no ho entén d’altra manera.

En aquest procés, l’infant, el jove, consolida el concepte que darrere la pel·lícula hi ha una persona, l’autor, que ha creat la història, el guionista, uns dibuixants, un director, un fotògraf, uns actors que esdevindran personatges de la ficció, músics, efectistes de so… són uns artistes que competeixen per aquest guardó. Aquest guardó està a les mans dels estudiants. Deu mil escolaritzats que han de prendre una responsable decisió.

L’èxit del projecte pedagògic rau després del Festival, quan l’estudiant mira les pel·lícules amb uns ulls aguts, amb més detall, pren consciència que les històries no tenen vida pròpia, sinó que són artificials, obres generades per persones (guionistes, directors, actors, dibuixants, editors, músics, etc.). L’estudiant, a pesar de quedar atrapat en una fantàstica ficció, pot desvincular-se de la història per discernir i mirar-la amb

criteri l’impacte que està rebent. Ho pot fer perquè sap que la ficció no és omniscient, la ficció té un autor com el que ell va premiar i conèixer a Girona.

Tot això, l’estudiant ja ho sabia, però ara ho veu, ho viu, en té la convicció i pot argumentar-ho.

 

FROM THE DARK d’Erika Sanz

Després de Girona al Festival de San José a Califormia US_ 

és la guanyadora de la darrera edició del Festival dels infants i joves Girona, també ex-aequo a millor curtmetratge del Festival. Unes setmanes després dels premis de Girona, Erika va presentar-se a Nova York recolzada amb talent del Festival de Girona i tot seguit al Festival de San José, California, US.

 

L’equip de pedagocs que lidera i coordina la secció Infants i joves està amb Erika Sanz a Girona

 

Share This