Select Page

El Festival segueix creixent, també en nombre de projeccions, havent passat de les 350 l’edició anterior a les 424 d’enguany.

Dilluns, 7 de novembre de 2022

Aquest matí s’ha presentat la 34a edició del Girona Film Festival sobre la catifa vermella estesa als cinemes Albèniz Plaça, tancats des del setembre del 2021. La 34a edició del Girona Film Festival s’allargarà fins el 13 de novembre i presenta el seu programa més extens fins ara: 424 projeccions, entre curts i llargmetratges, agrupats en 55 programes. En l’edició d’enguany s’han presentat un total de 2496 pel·lícules de llargmetratge, curtmetratge, documental, dibuixos animats, webserie, videoclip i videocreació, procedents de més de 90 de països diferents del món.  Aquest any s’ha donat prioritat a les versions originals catalanes per tal de fomentar l’ús de la llengua en l’àmbit cinematogràfic per garantir-ne la viabilitat.

El director dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Girona, Josep Calataiud, ha exposat que: “des de les administracions fem costat a iniciatives com la del Festival de Cinema de Girona, per l’entusiasme que mostren i per la mirada àmplia que suposa pel cinema i la cultura. A banda el Festival de Cinema de Girona té una mirada a les noves actuacions digitals, que també va molt en línia amb projectes de desenvolupament que estem emprenent.”

El vicealcalde, regidor de cultura i diputat, Quim Ayats, també ha estat present en l’acte i ha reafirmat el compromís de les administracions que representa amb la creació i la cultura. “És important destacar el binomi entre cultura i educació, cal seguir tenint cura d’aquestes connexions per reforçar la ciutat a nivell cultural”.

Per la seva banda el director del Festival, Lluís Valentí, ha parlat de la importància de destinar recursos al talent local: “Si hi ha talent no hi ha crisi. Cal fer que les polítiques de Catalunya i Espanya inverteixin en produccions locals, perquè hi ha diners però cal que es quedin a casa, que els bancs i inversors inverteixin en talent d’aquí”. Amb tot ha afegit que “el progrma del 34 festival de cinema és una mostra d’això, hi ha sessions de cinema americanes programades al voltant de sessions locals, volem posar en relleu el talent d’aquí. Fem que els cinemes no s’hagin de tancar, sense art la ciutat es mor i queda trista, i no ens ho podem permetre.“

Sergi Cuevas, professor de l’ERAM i del CIFOG ha parlat de les jornades Blender. “ per a nosaltres és una oportunitat important crear una comunitat 3D a Girona, formem alumnes que acaben marxant a l’estranger a treballar i això suposa una gran pèrdua de talent.” També ha explicat que: “el 3D no és només una tecnologia pel cinema, és una eina utilitzada en moltes aplicacions diàries. A Girona som molta gent que ens dediquem al 3D i sovint quedem desapercebuts”.

Isidor Llorca, restaurador de pel·lícules, hi ha estat present i ha explicat que: “aquest any presentarem a la clausura uns anuncis de fa gairebé 50 anys de com es feia la publicitat al cinema. Els hem restaurat i els podrem mostrar diumenge”.

En la presentació hi ha participat també Yves Bodson, membre de la comunitat Blender, que ha introduït les jornades i ha parlat dels inicis del projecte. S’ha mostrat molt entusiasta en la participació en el Festival, tot parlant de possibilitats d’exportar el projecte augurant futur a la iniciativa.

El mateix matí han passat pel cinema més de 500 nens i nenes d’escoles que participen en el Projecte Pedagògic del Festival. A la iniciativa s’hi ha inscrit enguany més de 8000 alumnes. El projecte, coordinat per un equip de quinzeprofessors, consisteix en programar una selecció de cinema infantil-juvenil; després de la projecció, a l’aula, deliberen i emeten el veredicte que atorga els trofeus a les millors pel·lícules de la categoria Infància i Joventut.

Demà s’inaugurarà oficialment el Festival amb la projecció del documental dels Germans Roca: Sembrando el futuro, d’Alberto Utrera.

Aquest any també s’han programat les Jornades Blender, coorganitzades amb l’ERAM i la Casa de Cultura, que posen sobre la taula al tecnologia digital 3D. L’activitat es desenvoluparà de l’11 al 13 de novembre. En aquestes jornades hi haurà conferències internacionals a càrrec de grans desenvolupadors de tecnologia 3D i projeccions cinematogràfiques. Trenta de les cinquanta cinc sessions seran de tecnologia Blender o similar. Les Jornades seran inaugurades pel Rector de la Universitat Quim Salvi.

El diumenge 13 de novembre, en una gala, es lliuraran els premis corresponents a les 12 categories: llargmetratges, millor documental, curtmetratges, millor talent, millor interpretació, videoclip, videocreació, premi km0, premi Handicapped, premi websèries, premi d’animació i premi LGTBQ.

 

Fes clic per descarregar el Dossier de premsa 34 GFF

Share This