Select Page

Ha estat una iniciativa del director iranià Abbas Ghazali, que dedica la seva obra a reivindicar el paper de la dona i la igualtat de gènere a Iran.

Dijous, 10 de novembre de 2022

Mahsa Amini va ser una jove de 22 anys morta el 16 de setembre sota custodia de la Policia moral a Iran. El delicte pel que la van arrestar va ser no dur el cabell tapat pel vel. Després d’aquesta injustícia, tallar-se el cabell s’ha convertit en un gest de llibertat i en una forma de protesta en les manifestacions convocades a Iran. Les reivindicacions, també aquest gest simbòlic, s’han extés a capitals europees i a d’altres actes arreu del món.

La reivindicació ha arribat també al Festival de Cinema de Girona de la mà del director iranià Abbas Ghazali que va proposar a la productora de Las cartas perdidas, Giovanna Ribes, fer aquest gest i enregistrar-lo. El gest s’ha estés de manera espontània i moltes de les dones que trepitgen la catifa vermella gironina es sumen a la iniciativa.

Iran i la igualtat de gènere

La selecció d’obra i talent iranià amb un contingut d’igualtat de gènere és un clàssic en el Festival de Cinema de Girona.

Enguany s’han seleccionat 18 pel·lícules iranianes i s’han tramitat visats a cineastes iranians per viatjar a Girona a presentar la seva obra a Catalunya. Abbas Ghazali, és un dels directors que ha pogut venir presencialment a Girona.

Ghazali va manifestar-se en contra el tracte que reben les dones per part de la policia a Iran. Abbas Ghazali és l’actor protagonista del llargmetratge Parisa i Sparrow que participen en el Festival.

Parisa és una noia jove i bonica que treballa com a model cosmètica. Quan un estrany li ruixa àcid a la cara, la meitat de la seva pell facial es crema amb àcid i també perd un dels seus ulls. La policia sospita de diverses persones i finalment troben l’agressor, però Parisa, que ha perdut la seva bellesa i no té esperança en la vida, pensa en el suïcidi. Al final troba el sentit de la vida.

Sparrow Tracta d’una parella casada iraniana que viu separada i ningú n’és conscient, la dona és lesbiana i viu amb la seva parella en secret. No poden anunciar això, perquè el govern iranià està en contra dels homosexuals. Viuen en secret durant un temps per poder emigrar de l’Iran.

També és director del curtmetratge Deep Sleep que participa en el Festival. Deep Sleep parla d’un home té insomni i cada so el molesta. Surt de casa per passar el temps i condueix en la intimitat de la nit. De sobte passa alguna cosa.

Abbas Ghazali

És un director iranià de Tehran, nascut al 1985. És un dels actors més famosos del seu país i ha participat en nombroses sèries i pel·lícules iranianes. Des del 2016 s’ha dedicat també a dirigir algunes obres (Please wait del 2016, Smile of the mask del 2020 o Deep Sleep del 2021 que presenta al Festival gironí).

El director del Festival, Lluís Valentí explica que: “aquesta és una actuació espontània que ha sorgit d’entre els participants al Festival. Fins ara s’han tallat el cabell diferents actrius, directores i productores i ho enregistren en vídeo per després penjar-ho a xarxes”. El contingut pot veure’s a les xarxes del Festival i, a banda, Ghazali recopila material per un possible projecte futur.

Share This